Tervetuloa laskuvarjohyppäämisen maailmaan!
Edessäsi on varmasti hauska ja unohtumaton kokemus, jonka toivomme jatkuvan harrastukseksi asti. Jotta kurssi lähtisi mahdollisimman jouhevasti käyntiin, olemme koonneet sinulle materiaalipaketin etukäteen tutustuttavaksi.
Tässä kirjeessä kerromme lyhyesti siitä, miten kurssia varten kannattaa valmistautua.
Mukavia lukuhetkiä!
Kurssimateriaalit
- Laskuvarjohyppääjän opas (lue kpl 1-5 ennen kurssille tuloa).
Opasta ei tarvitse tulostaa, oppaat jaetaan kurssilla. - Terveydentilavakuutus (täytä etukäteen ja ota mukaan kurssille, kiitos) ja mikäli tarvitset lääkärintodistuksen, niin ohjeet tutkivalle lääkärille.
- Hei hyppykurssilainen -esite (tietoa vakuutusturvasta)
Vapaapudotuskurssi eli novakurssi
NOVA on lyhennys sanoista ”nopeutettu vapaapudotus” (engl. AFF, Accelerated FreeFall). NOVA on erittäin nopea ja tehokas koulutusmuoto – itsenäisen hyppääjän lisenssin voi saavuttaa jo 25 hypyllä.
Kurssin aikana käydään läpi teoriaa, käydään harjoittelemassa vapaapudotusta tuulitunnelikoulutuksessa (huom. Föönin pro-lentäjille tarkoitettuun alkeiskurssiin ei sisälly tuulitunnelia), sekä tehdään runsaasti käytännön harjoituksia. Ensimmäinen hyppy suoritetaan kurssin päätteeksi Utissa.
Ensimmäisellä hypyllä hyppäät itsenäisesti neljän kilometrin korkeudesta kahden kouluttajan eli novahyppymestarin varmistaessa hypyn turvallisen etenemisen. Tavoitteenasi hypyllä on tottua uuteen elementtiin – ilmaan. Vapaapudotuksessa harjoittelet laskuvarjohyppäämisen perustaitoja: oikeaa rentoa vapaapudotusasentoa, korkeuden tarkkailua ja varjon avaamista. Rentoa vapaapudotusasentoa harjoitellaan tuulitunnelissa ennen ensimmäistä hyppyä. Novahyppymestarit ovat vapaapudotuksessa vierelläsi ja varmistavat, että hyppy sujuu kuten on harjoiteltu. Vajaan minuutin mittaisen vapaapudotuksen jälkeen avaat itse laskuvarjosi ennalta määrätyssä korkeudessa. Varjon avauduttua kokeilet varjon ohjaamista, paikallistat laskeutumisalueen ja ohjaat varjosi sovitun kuvion mukaisesti maahan.
Nova-alkeiskoulutukseen kuuluu kahdeksan hyppyä: seitsemän tasohyppyä ja ensimmäinen lyhyt vapaa (15″), joilla harjoittelet nousujohteisesti vapaapudotuksen alkeita: käännöksiä, liikkumista eteenpäin, erilaisia voltteja ja stabiiliin vapaapudotusasentoon palaamista. Lisäksi opettelet erilaisia uloshyppytyylejä, varjon lento-ominaisuuksien hyväksikäyttöä ja laskeutumistarkkuutta.
Nova-alkeiskoulutuksen jälkeen voit jatkaa hyppäämistä oppilaana ensin perus- ja sitten jatkokoulutuksessa. Oppilasaikana laajennat taitojasi ilmassa ja syvennät tietojasi hyppäämisen alalajeista, turvallisuusasioista, hyppykalustosta ja sääopista. Jatkokoulutus huipentuu koehyppyyn, jonka suoritettuasi saat itsenäisen hyppääjän kelpoisuuden ja voit hakea Suomen Ilmailuliitosta A-lisenssiä. ”Kelppari” on nova-koulutusohjelmassa mahdollista saada min. 25 hypyn jälkeen, joten koulutusmuoto on tiivis ja tehokas, mutta samalla erittäin antoisa!
Miten kurssille kannattaa valmistautua?
Kurssilla pääpaino on käytännön harjoituksissa ja opittavaa on paljon. Siksi toivomme, että ehdit tutustua Laskuvarjohyppääjän oppaaseen etukäteen. Kaikki vaadittavat asiat opetetaan kyllä kurssin aikana perinpohjaisesti, joten älä huolestu, jos jokin asia ei kirkastu heti ensilukemalla. Jokaisen kurssilaisen on suoritettava hyväksytysti teoriakoe ja käytännön kokeet maassa, ennen kun taitoja mennään harjoittelemaan taivaalle.
Palauta täytettävät lomakkeet ensimmäisenä kurssipäivänä kouluttajalle. Jos lomakkeiden tiedoissa on jotain epäselvää, kouluttaja antaa kurssin alussa mielellään lisätietoja. Terveydentilavakuutusta koskevista asioista voit tiedustella jo etukäteen toimistoltamme tai koulutuspäälliköltä. Jos epäilet, että terveydentilavaatimusten täyttyminen vaatii käyntiä lääkärillä, kannattaa se hoitaa ennen kurssin alkua. Hei hyppykurssilainen -esitteessä on kerrottu Suomen ilmailuliiton (SIL ry) jäsenilleen tarjoamasta ryhmätapaturmavakuutuksesta.
Yhdistyksemme ei ole vakuuttanut jäseniään. SIL ry:n jäsenyys kurssivuonna vaaditaan kaikilta kurssilaisilta ja kurssin vetäjälle tulee esittää kurssin alkaessa joko SIL ry:n jäsenkortti tai kuitti maksusta. Lisätietoa SIL ry:n jäsenyydestä, eduista, jäsenyyteen kuuluvasta vakuutusturvasta sekä liittymisohjeet löydät Suomen Ilmailuliiton sivuilta.
Käytännön asiaa kurssijärjestelyistä
Kurssille tarvitset mukaan kurssimateriaalin (pl. Laskuvarjohyppääjän opas, joka jaetaan kurssilla), muistiinpanovälineet sekä SIL ry:n jäsenkortin tai kuitin kuluvan vuoden jäsenmaksun maksamisesta. Käytännön harjoituksia varten tarvitset kevyeen liikuntaan sopivat vaatteet ja kengät. Harjoitukset pidetään pääosin sisätiloissa. Hyppykengiksi soveltuvat parhaiten lenkkitossut.
Hypyille ja tuulitunneliin tarvitset lisäksi sormikasmalliset käsineet, jotka eivät rajoita sormien liikkuvuutta ja joilla saa pitävän otteen kahvoista. Esimerkiksi ohuet hiihtohanskat tai rautakaupoissa myytävät työkäsineet ovat hyviä. Kerholta saat käyttöösi muut hyppyvarusteet.
Tavoitteena on, että kaikki kurssilaiset pääsevät hyppäämään ensimmäiset hyppynsä kurssin aikana. Mikäli sää ei ole suotuisa hyppäämiselle (liian tuulista tai pilvistä), sopivaa tilaisuutta voidaan joutua hieman odottamaan. Kärsivällisyys kuitenkin yleensä palkitaan, joten ensimmäiselle hypylle kannattaa varata koko päivä. Jos hyppypäivänä sää tai muut syyt estävät hyppäämisen, ensimmäinen hyppy voidaan hypätä myös seuraavana päivänä tai myöhemmin kullekin sopivana ajankohtana. Hypyt hypätään pääsääntöisesti Utissa.
Kurssilaisille varataan kurssin ajaksi majoitustilaa bunkhousesta, joten olet tervetullut yöpymään Uttiin. Ota oma tyyny ja peitto sekä liinavaatteet tai makuupussi mukaan. Kurssin jälkeen majoituksen hinta bunkhousessa on 7€/yö, mutta alkeiskurssin aikana yöpyminen siis kuuluu kurssiin.
Kurssin ja hyppyjen hinnat
Nova-alkeiskurssin perushintaan kuuluu ensimmäinen tasohyppy (Taso 1), noin 7 minuuttia lentoaikaa tuulitunnelissa (huom. Föönin pro-lentäjille tarkoitettuun alkeiskurssiin ei sisälly tuulitunnelia), kerhon jäsenmaksu kurssivuonna, koemaksut ja oikeus käyttää kerhon oppilashyppykalustoa ilman eri veloitusta koko oppilasajan.
Kurssin jälkeiset kuusi hyppyä (Tasot 2-7) voit maksaa joko erikseen tai edullisena pakettina. Erikseen ostettuna hypyt ovat aina kalliimpia kts. Hinnasto. Jos tiedät jo kurssin aikana, että haluat hypätä seitsemän ensimmäistä hyppyä, suosittelemme hyppypaketin ostamista. Voit myös ostaa kaikki kelpoisuustodistukseen asti tarvittavat 25 hyppyä kerralla pakettina edullisemmalla hinnalla.
Ilmoittautumisen jälkeen voit vielä ostaa paketit Utissa hyppypaikalta. Hinnaston löydät täältä: http://skydivefinland.fi/hinnat
Hyppääminen Utissa
Hyppykeskus eli dropzone sijaitsee Utissa 150 km päässä Helsingistä, Kouvolan vieressä. Ajo-ohje Helsingistä Utin lentokentälle löytyy mm. Google Maps- palvelusta. Autottomille on lisäksi tarjolla kimppakyytejä. Kurssin aikana kouluttaja varmistaa, että kaikille löytyy kulkuväline hyppypaikalle siirtymistä varten.
Keväällä ja syksyllä hypätään lähinnä viikonloppuisin, mutta kesällä hyppytoimintaa on myös arkisin. Utin lentokentällä on hyppääjien (eli myös sinun!) käytössä majoitusrakennus, leirintäalue, WC:t ja suihkut, keittiö, grillikatos ja jääkaappitilaa omien ruokien säilytystä varten. Kesällä tiloissa toimii myös kanttiini, josta voi ostaa aamiaista, lounasta, juomia ja pientä purtavaa. Kerhotilassa on TV ja WLAN.
Kouluttajilta tai toimistolta voit kysyä lisää käytännön järjestelyistä. Haluamme, että viihdyt kerhollamme!
Kurssin jälkeen: milloin pääsee hyppäämään?
Kurssin ja ensimmäisten hyppyjen jälkeen toiminta ei ole enää kurssimuotoista, vaan olet oppilaana tervetullut hyppäämään aina, kun on hyppytoimintaa. Varsinkin alussa olisi parempi, että hyppyjen väliin ei jäisi kovin pitkää taukoa. Jos tauko on jostain syystä päässyt venähtämään pidemmäksi, saat hyppymestarilta kertauskoulutuksen, ja kuukauden tauon jälkeen joudut uusimaan edellisen tasohypyn ennen uutta suoritusta.
Nova-alkeiskurssi on voimassa kaksi (2) vuotta viimeisestä hypystä TAI jos et ole päässyt hyppäämään niin viimeisestä alkeiskurssipäivästä. Hypyt (pl. hyppy nro 7) ovat voimassa yhden (1) kuukauden hypystä. Jos tämä ylittyy, joudut maksamaan ja hyppäämään edellisen hypyn. Turvallisuussyistä.
Kun olet hypännyt viimeisen tasohyppysi (7 taso), sinulla on neljätoista (14) päivää aikaa hypätä alkeiskoulutuksen viimeinen hyppy (ns. ensimmäinen lyhyt vapaa, hyppynro 8). Kaikki muut tärkeät päivämäärät tulevat henkilökohtaiseen hyppypäiväkirjaasi.
Hyödyllisiä Facebook-sivustoja
SdF Oppilaat – tämä ryhmä on oppilaille ja kouluttajille yhteinen ryhmä, jossa voi kysellä oppilastoimintaan liittyviä asioita, kertoa olevansa tulossa hyppäämään, tai mitä vain!
SdF Hyppääminen ja muu säätö – kaikkien Skydive Finlandin hyppääjien yhteinen ryhmä. Sekalaista hyppäämiseen liittyvää keskustelua.
Virallinen Skydive Finlandin sivu – tämä on virallinen tiedotuskanavamme, käy tykkäämässä!
Yhteystiedot
Kaikissa kysymyksissä voit ottaa yhteyttä toimistoomme:
DZ-koordinaattori Satu
puh. 040 530 4070
info(at)skydivefinland.fi
Kurssilla nähdään!